Onze missie en historiek

Onze missie

Het is onze missie om onze kwaliteitszorg in Vlaams Brabant zo toegankelijk, breed en laagdrempelig mogelijk te maken. Hierbij werken we intensief samen met andere zorgpartners zodat we onze ervaring en deskundigheid optimaal kunnen delen. Op die manier kunnen zoveel mogelijk gezinnen -inclusief de kwetsbare- optimaal genieten van de beste omkadering en ondersteuning, zowel tijdens als na de zwangerschap.

Want een goede start van het leven begint in de buik.

Historiek

Vzw De Bakermat werd opgericht in 1983, met als missie (zwangere) vrouwen beter te informeren, omkaderen en ondersteunen tijdens hun zwangerschap en na hun bevalling. Naar Nederlands model werd een kraamcentrum uitgebouwd met een team van opgeleide kraamverzorgenden. Hiermee was de thuiskraamzorg in Vlaanderen geboren.

Bevallen met kort ziekenhuisverblijf was een logische volgende stap. ‘Veilig bevallen in het ziekenhuis en snel weer naar huis om de kraamtijd in intieme gezinskring te beleven’ paste perfect in onze visie. Het aantal geholpen gezinnen steeg jaarlijks.

In 1993 werd de werking uitgebreid met een team vroedvrouwen, wat een nieuwe dimensie gaf aan de kwaliteit van onze zorgverlening. Niet alleen was de kwaliteit van de medische nazorg nog beter gegarandeerd, ook doorverwijzingen bij probleemsituaties maakten nu deel uit van onze verantwoordelijkheid.

Een nieuwe mijlpaal was 2003. Als gevolg van een reorganisatie van overheidswege namen we afscheid van onze kraamverzorgenden. Wel kregen we op dat moment een erkenning als ‘Expertisecentrum Kraamzorg’ én een vruchtbaar partnership met Kind en Gezin rond perinatale zorg en borstvoeding.

In 2015 werd De Bakermat samen met de Leuvense ziekenhuizen door federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block geselecteerd als een van 6 projecten die in ons land gedurende drie jaar een model verkorting ligduur mogen uittesten. In het kielzog hiervan zijn nog andere innoverende projecten ontstaan, zoals een nauwere samenwerking tussen groepspraktijken van huisartsen en wijkgezondheidscentra met de vroedvrouwenpraktijk van De Bakermat.

In 2019 werd De Bakermat voor de vierde keer in haar geschiedenis getroffen door besparingen in de overheidstoelagen. Desondanks blijven we ons organisatiemodel moderniseren actualiseren, met nog meer klemtoon op innovatie, het delen van deskundigheid en streven naar kwaliteitsvolle zorg in de perinatale zorg. Want sinds onze start is in elk geval deze waarheid onverkort overeind gebleven: een goede start van het leven begint in de buik.

Vroedvrouwenpraktijk

De Bakermat

Workshopkalender

No event found!

Afspraak maken?

Bel 016 20 77 40
of

Waar ben ik welkom om borstvoeding te geven?

Deze website maakt gebruik van cookies om statistieken bij te houden via Google Analytics. Door op ‘accepteren’ te klikken, ga je hiermee akkoord. Meer informatie hierover vind je in onze Privacy Statement.
Accepteren
Afwijzen
Privacy Policy