Grootouder worden

Voorbeelden van verbindend spelen met je (klein)kind.

 

Een nieuwe rol voor jezelf en je gezin

Een kleinkind verwelkomen in de familie is een spannende gebeurtenis. Enerzijds zie je je zoon of dochter ouder worden en anderzijds krijg je er ook een nieuwe rol bij. Bij deze nieuwe rollen horen ook wat verwachtingen. Belangrijk is om stil te staan bij de vraag “Hoe zie jij jezelf als grootouder? Hoe wil jij je rol invullen als grootouder? Wat zijn jouw behoeften, wensen en grenzen?”.

Hier hoef je geen pasklaar antwoord op te hebben maar het is wel belangrijk om er al even bij stil te staan.

Als grootouder is het belangrijk om een balans te vinden. De balans tussen je zoon of dochter steunen en aanwezig zijn maar langs de andere kant hun ook durven loslaten en hun eigen weg laten zoeken in het ouderschap. Je zoon of dochter moet zich ook gerespecteerd voelen in de keuzen (of keuzes) die zij maken.

Zoals het spreekwoord zegt, maken goede afspraken goede vrienden. Het maken van afspraken helpt om je grenzen te bewaken. Het is oké om soms ‘nee’ te zeggen. Naast grootouder zijn, ben je ook nog je eigen persoon, met je eigen noden en behoeftes, eigen hobby’s en bezigheden. Denk na over wat je zelf wil en kan doen voor je kinderen en kleinkinderen en communiceer dit ook met hen. Probeer jezelf ook niet te vergelijken met anderen, want iedereen heeft andere noden.

 

Opvoeding

Bij deze nieuwe generatie ouders is er weer heel wat nieuwe kennis en doen we het toch wel wat anders dan enkele decennia geleden. Als grootouder heb je het voordeel dat het pedagogische luik de taak van de ouders is. Jij zal eerder een evenwicht moeten zoeken in liefdevol opvoeden.

Als grootouder wil je graag heel de tijd bezig zijn met je kleinkind, hierbij vind je best de balans tussen er zijn voor je kleinkind maar het soms ook alleen durven laten spelen. Een beetje verveling leidt tot creativiteit, af en toe een beetje lui zijn als grootouder mag dus zeker en vast

 

Praktische informatie

Heb je nog vragen over praktische zaken zoals “wat heb ik allemaal nodig als ik op  een kleinkind pas” of “wat te doen bij kinderziektes?”, “wat met baby/ peutervoeding?”, “hoe leg ik mijn kleinkindje veilig te slapen”?

De Bakermat organiseert sinds kort ook een workshop voor (aanstaande) grootouders waarbij oa bovenstaande thema’s aan bod zullen komen.

 

Workshopkalender

No event found!

Afspraak maken?

Bel 016 20 77 40
of

Waar ben ik welkom om borstvoeding te geven?

Deze website maakt gebruik van cookies om statistieken bij te houden via Google Analytics. Door op ‘accepteren’ te klikken, ga je hiermee akkoord. Meer informatie hierover vind je in onze Privacy Statement.
Accepteren
Afwijzen
Privacy Policy