Belang van een gezond gewicht voor, tijdens en na je zwangerschap
Gewichtsveranderingen tijdens de zwangerschap
Een gezond gewicht voor en tijdens je zwangerschap maakt de kans kleiner dat je last krijgt van enkele complicaties zoals een te hoge bloeddruk en voorkomt dat je baby te zwaar wordt.
Om te weten hoeveel je mag bijkomen tijdens je zwangerschap wordt er gekeken naar je BMI. Dit is de verhouding van je gewicht en je lengte. De vroedvrouw bepaalt je BMI bij de prenatale raadpleging en bespreekt dan met jou hoeveel je mag bijkomen tijdens je zwangerschap afhankelijk van jouw lichaam.
Doorheen de zwangerschap zal de vroedvrouw regelmatig je gewicht controleren, je kan ook steeds bij de vroedvrouw terecht voor tips en adviezen om een gezonde levensstijl te behouden.
Mag ik sporten tijdens mijn zwangerschap?
Absoluut! Sport is gezond, ook als je zwanger bent. Vrouwen die regelmatig sporten en bewegen tijdens hun zwangerschap hebben bovendien minder last van zwangerschapskwaaltjes. Voldoende bewegen helpt ook bij het herstel na je bevalling.
Fietsen, zwemmen of wandelen zijn sporten die je heel je zwangerschap kan uitoefenen. Contactsporten daarentegen, worden best vermeden om trauma op de buik te voorkomen.
Gewichtsveranderingen na je bevalling
Als je tijdens je zwangerschap normaal bijkomt, dan geraak je deze kilo’s makkelijker kwijt na de geboorte. Zo kan je een volgende zwangerschap starten met een gezond gewicht.
Om je zwangerschapskilo’s te verliezen na de geboorte kan je best voldoende bewegen en gezond eten. Ook het geven van borstvoeding helpt je om je gewicht van voor de zwangerschap terug te bereiken .
Gun je lichaam voldoende tijd na de geboorte van je kindje. Je hoeft niet onmiddellijk na de bevalling terug je startgewicht te bereiken. Een combinatie van rust, gezond eten en beweging op jouw tempo helpt je om een volgende zwangerschap aan een gezond gewicht te starten.