De baby tijdens de kraamperiode

Is het normaal dat mijn baby na de geboorte gewicht verliest?

Absoluut!

Vermits de baby tijdens de zwangerschap een vetreserve heeft opgebouwd voor die eerste dagen, vormt een beperkt gewichtsverlies geen probleem. Dit gewichtsverlies mag echter max. 10% van het geboortegewicht bedragen.
Na 2 à 4 dagen moet de baby terug aan gewicht winnen.

Hoe weet ik of mijn baby voldoende voeding krijgt?

Vanaf de leeftijd van 10 dagen zal de baby 90 tot 250 gr. per week bijkomen.
Naast het gewicht van de baby zijn er nog andere signalen die aangeven of de baby voldoende eet/drinkt:

  • De urineproductie: een baby van 1 dag oud moet dagelijks toch 1 keer pipi doen, een baby van 2 dagen oud 2 keer enz… tot de baby 5 dagen oud is en dagelijks 5 à 6 keer blijft plassen
  • De stoelgang: de hoeveelheid vuile luiers is minder belangrijk, dan wel de kleur en textuur van de stoelgang: na de geboorte is die erg donker tot zwart om na enkele dagen eerder groen te worden en na een 4-5-tal dagen naar een gele, okerachtige kleur te veranderen.

Bovenal is het belangrijk naar het gedrag van je baby te kijken en er op te letten of je kindje levendig en tevreden is.

Bij ongerustheid over het gewicht van je baby kan je je arts, vroedvrouw of regioverpleegkundige van Kind en Gezin contacteren.

Workshopkalender

No event found!

Afspraak maken?

Bel 016 20 77 40
of

Waar ben ik welkom om borstvoeding te geven?

Deze website maakt gebruik van cookies om statistieken bij te houden via Google Analytics. Door op ‘accepteren’ te klikken, ga je hiermee akkoord. Meer informatie hierover vind je in onze Privacy Statement.
Accepteren
Afwijzen
Privacy Policy