Begin van de arbeid en bevalling

Hoe merk ik dat de bevalling gaat beginnen?

1. Je krijgt weeën.
Een wee bestaat uit verschillende fasen: een aanloop, een hoogtepunt en een uitloop. Gemiddeld duurt een hevige wee vanaf het begin tot het einde ongeveer anderhalve minuut. In de regel komen goede weeën meestal om de 3 à 5 minuten. Naarmate de geboorte dichterbij komt volgen de weeën elkaar sneller op tot om de minuut. Een wee is in het begin goed te verdragen en je kan nog afleiding vinden, vervolgens wordt ze intenser en op het hoogtepunt is de druk op de baarmoedermond het grootst en daarmee ook de pijn het ergst. De pijn kan voelbaar zijn in de bovenbenen, de lies, de onderrug, en de onderbuik. Daarna neemt de wee weer af en kan je even op adem komen voor de volgende.

2. Je verliest de slijmprop.
Het eerste teken dat de arbeid gaat beginnen is dikwijls het verliezen van de slijmprop. Deze sluit de baarmoederhals af tijdens de zwangerschap, als barrière tegen infecties. Wanneer de baarmoederhals zich opent zal de slijmprop loslaten. Dit gaat vaak gepaard met rood of oud bruin, slijmerig bloedverlies.
Het is een teken dat de baarmoederhals rijp is en dat de bevalling nu voor iedere dag kan zijn.

3. Je vliezen breken.
Het breken van je vliezen zal je merken en voelen wanneer je een hele plas vocht verliest.

Wanneer dit vocht helder (kleurloos) én geurloos is kan je nog een 4-tal uur thuisblijven en wachten tot de weeen spontaan op gang komen. Je blijft gedurende die tijd alert voor andere belangrijke signalen zoals bloedverlies etc en koorts. Wanneer je na ong. 4 uur geen weeën voelt ga je naar het ziekenhuis.

Wanneer het vocht groen en/of bruin is ga je meteen naar het ziekenhuis.

Workshopkalender

No event found!

Afspraak maken?

Bel 016 20 77 40
of

Waar ben ik welkom om borstvoeding te geven?

Deze website maakt gebruik van cookies om statistieken bij te houden via Google Analytics. Door op ‘accepteren’ te klikken, ga je hiermee akkoord. Meer informatie hierover vind je in onze Privacy Statement.
Accepteren
Afwijzen
Privacy Policy