Wanneer betaalbare zorg onbetaalbaar blijkt…

VZW De Bakermat bouwt haar werking noodgedwongen af

 

Beste beleidsmaker,
Geachte Ministers in spe,

Hoe belangrijk is een goede start van het leven nu écht voor u? Niet alleen in woorden, maar ook in daden! U zweert – zowel op federaal, Vlaams als gemeentelijk niveau – bij het belang van een goede ondersteuning tijdens de eerste 1000 levensdagen.

Vzw De Bakermat, Expertisecentrum Perinatale Zorg voor Vlaams-Brabant en haar vroedvrouwenpraktijk, zijn in een crisis beland. Het autonoom voortbestaan van deze unieke combinatie is bedreigd door het verminderen en schrappen van subsidies en projectgelden enerzijds en door zwaar ontoereikende financiering van de vroedvrouwennomenclatuur (RIZIV) anderzijds.

Dit is geen aankondiging van een faillissement. Deugdelijk bestuur verplicht ons echter wel een aantal medewerkers van de vroedvrouwenpraktijk gefaseerd in opzeg te plaatsen en onze werking op termijn stop te zetten.

Wij kiezen voor een langzame manier van uitdoven waardoor wij onze volle verantwoordelijkheid kunnen en zullen nemen voor de continuïteit van zorg voor al onze ingeschreven cliënten en voor onze medewerkers in loondienst.

Vroedvrouwenpraktijken en hun beroepsorganisaties trekken al lang aan de alarmbel. De ene na de andere praktijk gooit de handdoek in de ring of deconventioneert, met als gevaar dat vooral aanstaande gezinnen met kwetsbaarheden geen toegang meer zullen hebben tot kwaliteitsvolle
basiszorg!

 

Waar knelt het schoentje dan juist?

  • Structurele onderfinanciering door de RIZIV-nomenclatuur voor vroedvrouwen: onleefbaar laag, ondermaats geïndexeerd, geen waardering voor anciënniteit.
  • Bovendien sterk verouderd, volledig prestatiegericht en daardoor ongeschikt voor financiering van geïntegreerde perinatale zorg.
  • In 2021 kondigde de minister van Sociale Zaken een extra portefeuille van 14 miljoen ten bate van aanstaande gezinnen met kwetsbaarheden. In 2024 is deze belofte nog steeds niet
    operationeel.
  • De jaarlijkse Bakermat-subsidie van de stad Leuven werd vanaf 2024 onnodig verklaard wegens ‘al gesubsidieerd door een hogere overheid’…

 

De Bakermat : nochtans al 40 jaar een pionier in de regio

De Bakermat staat al een half leven letterlijk en figuurlijk aan de wieg van vele innovaties in de
sector:

  • kraamzorg geïnitieerd en op de kaart gezet in heel Vlaanderen
  • vroedvrouwenzorg samengebracht in een groepspraktijk die aanklampend en outreachend samenwerkt via prenatale consultaties op 9 antennes (ziekenhuis, MCH, huisartsenpraktijken en wijkgezondheidscentra)
  • het allereerste klinisch pad bevallen kort ziekenhuisverblijf in België. Vandaag is dit uitgegroeid tot een volwaardig perinataal zorgpad dat als good practice model staat voor andere regio’s
  • kenniscentrum borstvoeding, met opleiding van onze vroedvrouwen tot lactatiekundigen en certificering van kinderdagverblijven, thuiszorgdiensten,… tot ‘borstvoedingsvriendelijke’ organisaties
  • mede-oprichter van het Parel-netwerk ter ondersteuning van zwangeren en kersverse ouders in kwetsbare situaties
  • coördinator van het consortium PERPLEX (Perinatale zorg binnen Plexus zorgnetwerk). Deze samenwerking zet binnen de regio Oost-Vlaams-Brabant de neuzen van de zorgpartners op alle echelons in dezelfde richting
  • ontwikkelaar van 25 projecten rond kansarmoede en perinatale mentale gezondheid.

Deze voortrekkersrol van De Bakermat impliceert een groot maatschappelijk engagement. Daar heeft het nooit aan ontbroken. Medewerkers, bestuurders en vrijwilligers hebben onder elk project belangeloos en energiek hun schouders gezet. Maar koken op sterrenniveau kost ook geld! En dit geld hebben we niet meer omdat de overheden onze expertise en deskundigheid niet langer honoreren.

 

Geen plaats in de herberg?

De Bakermat ligt wakker van gezondheidsongelijkheid en van toegankelijke en goede zorg voor iedereen. Nieuwe regeringen ook? Wie zal in de toekomst de groeiende groep zwangeren met multiple kwetsbaarheden ter harte nemen? Want -geef nu toe- een goede start van het leven begint in de buik! Een meer succesvolle preventie bestaat niet.

Jaarlijks dreigen hiermee 1000 gezinnen in Vlaams-Brabant in de kou te komen staan. Diep moet er heus niet in de portemonnee getast worden: 100.000 € per jaar hebben we extra nodig voor 1000 gezinnen, maw 100 € per gezin.

 

Anne Dedry, afgevaardigd bestuurder
Namens Vzw De Bakermat
0477 778380
www.debakermat.be

Ook bezorgd door deze ontwikkelingen? Onderschrijf onze steunbetuiging hier.

Workshopkalender

No event found!

Afspraak maken?

Bel 016 20 77 40
of
Mail info@debakermat.be

Waar ben ik welkom om borstvoeding te geven?

Deze website maakt gebruik van cookies om statistieken bij te houden via Google Analytics. Door op ‘accepteren’ te klikken, ga je hiermee akkoord. Meer informatie hierover vind je in onze Privacy Statement.
Accepteren
Afwijzen
Privacy Policy