De perinatale periode loopt vanaf de zwangerschapswens tot één jaar na de bevalling. In deze periode heeft de vrouw een sterk verhoogde kans om mentale problemen te ontwikkelen. De meest voorkomende mentale problemen zijn depressie en angststoornissen. Alhoewel de diagnose in principe makkelijk te stellen is, wordt 75 % van de vrouwen niet als dusdanig gediagnosticeerd en krijgt ze aldus geen gepaste behandeling. Dat heeft ernstige consequenties, niet alleen voor de vrouw, maar ook voor de baby, haar partner en de omgeving.

Bron: Perinatale mentale gezondheid – Psyche – Geestelijk gezond Vlaanderen

Het Expertisecentrum De Bakermat werkt samen met vele andere partners samen aan de netwerkvorming en kennisverbreding omtrent perinatale mentale gezondheid. Hieronder geven we de meest recente netwerkevents en de gegeven presentaties weer.

 

Netwerkdag Vlaams-Brabant: ‘Samen prille ouders ondersteunen in kracht en verbinding’

27 november 2023

Moeder of vader worden is een belangrijke gebeurtenis die heel wat veranderingen met zich meebrengt. Een mentale transitie richting ouderschap die reeds start vanaf de kinderwens.

Dit gaat gepaard met ambivalente gevoelens: van vreugde, blijdschap en hoop tot angst, onzekerheid en kwetsbaarheid. Het omgaan met deze veranderingen vraagt veerkracht en draagkracht zowel de van de aanstaande ouders als hun omgeving. De mentale gezondheid van ouders heeft invloed op de ontwikkeling van het kind.

Ouderschap is niet luchtleding verpakt. Bruno Van Obbergen, Administrateur-Generaal Agentschap Opgroeien. 

Vitamines voor groei: psychologische basisbehoeften als energieleveranciers tijdens het vroege ouderschap. 

Impact van illegale drugs op zwangerschap en ouderschap. Joke Gabriel, Mapa en Yuneco Connect. 

Zorg dragen voor vaders en meemoeders. De krachten en kwetsbaarheden van partners in het postpartum. Lotte Braem en Louise Herbots, vroedvrouwen Expertisecentrum Perinatale Zorg De Bakermat. 

Impact van hoogconflictscheiding op (jonge) kinderen: uitwisseling vanuit het ‘Kinderen in de knel’ denkkader. Nele Roggen en Petra Schalenbourg, CGG VBO. 

Een introductie in beleid en praktijk rond veerkracht ondersteunend groepsaanbod voor kwetsbare (toekomstige). Annick Tordeur stad Vilvoorde ism ECK De Kraamvogel. 

Pre-conceptionele counseling bij psychische kwetsbaarheid. Van fantasmatische tot reële baby – van preconceptie tot jong ouderschap. Prof. Dr. Titia Hompes, Hilde Parduyns, Dr. Femke Vanwetswinkel, UPC KU Leuven. 

Intensive care voor premature ouders. Dr. Sara van Ransbeek en Bieke Bollen, UZ Leuven. 

Al deze presentaties zijn op te vragen via: expertisecentrum@debakermat.be

 

Netwerkdag Vlaams-Brabant: ‘Samen bouwen aan een warm nest voor jonge gezinnen’

28 november 2022

Een goede start is belangrijk in het leven van een kind.

Jonge kinderen ontwikkelen zich razendsnel waarbij de eerste ervaringen niet alleen een effect hebben op hun psychisch welzijn, maar ook op hoe hun lichaam en hersenen ontwikkelen. Het is belangrijk dat ouders en andere zorgfiguren een warm nest kunnen bouwen waar kinderen volop kunnen ervaren, exploreren, vertrouwen, groeien en leren.

De eerste 1000 dagen van het leven: het fundament. Prof. Dr. Tessa Roseboom, hoogleraar Vroege Ontwikkeling en Gezondheid, Universiteit van Amsterdam. (link naar presentatie)

Borstvoeding bij psychische kwetsbaarheid. Maity Van Rillaer en Lotte Braem ECK De Bakermat. (link naar presentatie)

Al deze presentaties zijn op te vragen via: expertisecentrum@debakermat.be.

Deze website maakt gebruik van cookies om statistieken bij te houden via Google Analytics. Door op ‘accepteren’ te klikken, ga je hiermee akkoord. Meer informatie hierover vind je in onze Privacy Statement.
Accepteren
Afwijzen
Privacy Policy